Cor Jaring

  • Original works
    Originele foto
    31 x 40 cm
    Originele foto
    30 x 41 cm
    Originele foto
    30 x 41 cm
    Originele foto
    30 x 41 cm
    Originele foto
    30 x 41 cm
    Originele foto
    30 x 41 cm
    Originele foto
    30 x 39,5 cm
    Originele foto
    40 x 31 cm
    Originele foto
    31 x 40 cm
  • Biography

    Cor Jaring werd in 1936 in Amsterdam geboren. Hij groeide op in een communistisch arbeidersgezin. Hij werkte in het winkeltje in tweedehands spulletjes van zijn vader tot hij werd opgeroepen voor de dienstplicht. Daar kwam hij in aanraking met fotografie. Eenmaal uit het leger trok hij, gewapend met een Leica M2 camera met een 90 mm lens, door Amsterdam om kinderportretjes te maken. Van de inkomsten kon hij en zijn net gestichte gezin niet leven. Noodgedwongen werkte hij in de haven waar hij verschillende baantjes had als walmatroos, bootwerker, dokwerker en brandwacht. Zijn ´kiekkassie´ ging altijd mee. Zijn vrienden, collega´s en zeelui waren gewend aan Cor en zijn camera. Hij was één van de jongens en kon op die manier ongedwongen foto´s maken. Zonder het zich bewust te zijn, maakte hij zo een uniek beeldverslag vanuit het hart van de Amsterdamse haven.

    In de beginjaren was het bittere armoede voor Cor en zijn gezin. Dat veranderde toen hij in contact kwam met kunstenaars die hij ontmoette in de kroeg en die zijn werk op juiste waarde wisten te schatten. Vanaf 1966 was Jaring voor zijn onderhoud niet langer aangewezen op werk in de haven en kon hij leven van de fotografie. Hij fotografeerde werkende mensen, de markten, de rosse buurt en de havens.

    Landelijke bekendheid verwierf hij door zijn foto´s van de Provo beweging die midden jaren ´60 ontstond in Nederland. Provo verzette zich tegen de gevestigde autoriteiten door middel van ludieke acties. De beweging stelde maatschappelijke vraagstukken aan de orde en zette de mensen aan het denken. Jaring legde alles vast op de gevoelige plaat. Toch was Jaring niet echt politiek geëngageerd. Hij keek vooral naar het menselijke aspect. De zeggingskracht van zijn foto´s is fenomenaal.

    Bij het grote publiek is Jaring vooral bekend door zijn fotoreportage van John Lennon en Yoko Ono, die tijdens hun huwelijksreis in 1969 in het Hilton hotel verbleven. Gedurende zeven dagen gaven zij interviews over wereldvrede aan de toegestroomde pers.

    In 1975 won Jaring de World Press Photo met zijn serie "Amsterdam, beeld van een stad". In 2002 ontving hij de Frans Banninck Cocq penning wegens grote verdiensten voor de fotografie in Amsterdam.

    Zijn reportages blijven niet beperkt tot Nederland. Jaring reist de wereld over. Tijdens een reis door Indonesië fotografeert hij niet alleen Soekarno, maar ook het leven in de kampongs. Hij komt soms op plaatsen waarvan hij zich later afvraagt hoe hij het gedurfd heeft.
     

    Prijzen
    Frans Banninck Cocq penning, wegens grote verdiensten voor de fotografie in Amsterdam (2002)
    Assignment of status of Honorary Citizen of Amsterdam (1986)
    Photoprize of the city of Amsterdam (1979)
    First Prize of Amsterdam, beeld van een stad - World Press Photo (1975)