Anya Janssen

 • Signed book
  The Shapeshifter, gesigneerd incl. DVD the Shapeshifter
  30,3 x 21,5 cm
  Earthlings
  Book 24 x 29,5 cm
 • Book incl. Signed color art print
  Earthlings, Signed incl. Print
  Book 24 x 29,5 cm, Box 25,5 x 36 cm, Artwork 21 x 29,5 cm
  Earthlings, Signed incl. Print
  Book 24 x 29,5 cm, Box 25,5 x 36 cm, Artwork 21 x 29,5 cm
  Earthlings, Signed incl. Print
  Book 24 x 29,5 cm, Box 25,5 x 36 cm, Artwork 21 x 29,5 cm
  Earthlings, Signed incl. Print
  Book 24 x 29,5 cm, Box 25,5 x 36 cm, Artwork 21 x 29,5 cm
 • Biography

  Kunstenares Anya Janssen (Nijmegen, 1962) studeerde in 1985 af aan de Academie voor Beelden Kunsten in Arnhem. Sindsdien heeft Janssen talloze tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Arnhem.

  Dromerig, vervaagd en onderscherp maar tegelijkertijd ook fascinerend. Kunstenaar Anya Janssen staat bekend om haar vaak grote, figuratieve doeken 'in soft focus'. Door het gebruik van zeer droge verf, zonder medium en laag over laag ontstaat er een onderscherpte in haar schilderijen die zowel the main object als de achtergrond kenmerkt en elkaar op subtiele wijze verbindt.
  Het opzoeken van grenzen
  Janssen is er van overtuigd dat achter de zichtbare werkelijkheid een andere, onkenbare wereld bestaat. In haar schilderijen zien we een duidelijke vervaging van grenzen tussen cultuur en natuur, verschillende staten van zijn en de scheiding tussen het innerlijke leven van mensen en hun omgeving.

   

  In haar vroegere series (waaronder Animal Urge en Animal Strategy '94/'96) zocht zij de grenzen op van haar eigen lichaam. Op indrukwekkende wijze weet zij extreme innerlijke gevoelens zichtbaar te maken. De schilderijen knallen van de muur af. De beelden zijn gewelddadig en lijken ieder moment uit de lijst te kunnen springen.

   

  Met de serie Double Edged kwam haar fascinatie voor dubbelgangers en spiegelingen naar buiten. De serie portretten toont tweelingzussen in de puberteit. In de serie worden traditionele tegenstellingen, zoals die tussen macht en onmacht, goed en slecht en 'ik' en 'de ander bevraagd'.

   

  De complexiteit van het begrip identiteit besloot Janssen verder te onderzoeken door adolescenten te portretteren. De scheidslijn tussen goed en kwaad, tussen geluk en droefheid, onschuld en verdorvenheid of fantasie en werkelijkheid is hiet nergens helemaal scherp.

   

  Voortdurende zoektocht
  Het gehele oeuvre van Anya Janssen kan gelezen worden als een verzameling zelfportretten waarbij zijzelf op zoek gaat naar haar eigen identiteit. In haar nieuwste serie lijkt Janssen op zoek te zijn naar de verloren tijd in haar jeugd. Ze komt terecht in een wereld waar dubbelzinnigheid een prominente rol speelt. De composities zijn geïnspireerd op verhalen uit haar eigen jeugd en doen de kijker zelf nadenken over hun zoektocht naar hunzelf.