Alex Vermeulen

  • Books
    In het avond-uur der verwondering, filmboek
  • Biography

    De Nederlandse kunstenaar Alex Vermeulen heeft zich sinds het begin van de jaren '80 toegelegd op diverse kunstdisciplines. Hierbij is hij vanaf het begin gefascineerd geweest door de combinatie van sculpturen en filmbeelden in de ruimste zin van het woord. Zijn eerste sculpturen komen dan ook vooral tot hun recht in "filmboeken" waarin een verstilde fictieve film wordt vertoond. In 1996 organiseerde het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote overzichtstentoonstelling onder de titel Fuga Futuri: Vermeulens visie op de toekomst aan de hand van thema's als 'tijd' en 'balans'.

    Al het werk na 1996 valt onder het megaproject 'States of Humanity' [SOH]: een allesomvattende multimediareeks waarin Vermeulen in samenwerking met vele anderen (van filosofen en wetenschappers tot componisten en DJ's) verschillende elementen van de mensheid beschrijft. Hierbij zijn en thema's en uitingsvormen divers. Een kleine greep: 3D-video-installaties, sculpturen en beeldmanipulaties daarvan, DJ-VJ-shows, een boek, een korte tv-film en een multimedia-operavoorstelling (voor een groot deel opgenomen op de TU/e).

    Vermeulen vat de SOH-serie zelf samen als "communicatie en informatie, interactie en reactie door middel van conventionele en moderne media" met thema's als 'macht', 'religie', 'reflectie', 'geweld', 'spiritualiteit', 'individualiteit', 'seksualiteit' en 'perceptie'. Hiermee ontstaat een totaalkunstwerk dat de mensheid in de sociale evolutie van de metropool karakteriseert en bekritiseert.

    Het werk van Vermeulen is onder andere te zien geweest in het Van Abbe-museum (Eindhoven), het Stedelijk (Amsterdam), het New Museum of Contemporary Art (New York), bij het Internationale Filmfestival (Rotterdam) en het Holland Festival (Amsterdam). Verder staan er veel van zijn sculpturen in publieke ruimtes verspreid door Nederland en de Verenigde Staten.

    De sculpturen van Vermeulen worden veelal gekarakteriseerd door een affiniteit met techniek en wetenschappelijke principes. Zo creëerde Vermeulen samen met de populaire astrofysicus Vincent Icke het werk "Reversibility of Time". Sinds 1999 is hij in samenwerking met studenten en medewerkers van de TU/e bezig met zijn grootste sculptuur tot nu toe als deel van de SOH-serie. De zwarte eieren die in dit geval tezamen overgeleverd zijn aan de elementen komen ook in andere sculpturen uit de reeks terug als oersymbool van het leven.
     

    bron: natuurkunst.nl